Miekes Blog

Kalevala Zingt

28 februari 2022, in Finland is het is vandaag Kalevala-dag, de dag van de Finse cultuur. De datum van deze officiële feestdag is die van het voorwoord in de eerste editie van de Kalevala uit 1835.

De Finse taalwetenschapper en folklorist Elias Lönnrot (1802-1884) reisde tussen 1828 en 1835 het hele land door, op zoek naar de laatste resten van een levendige liedcultuur. De zangers in de landelijke streken verstonden de kunst oude mythische spreuken en liederen te zingen. Deze werden veelal mondeling doorgegeven. Lönnrot verzamelde het materiaal en gebruikte het als basis voor zijn epos.

De Hongaarse componist Zoltán Kodály gebruikte het epos als basis voor een duetten-cyclus: acht kleine duetten met als aanvangslied Aldus begint de Kalevala…. Het eerste couplet daarvan luidt vrij vertaald: Ik ben in de juiste stemming en wil een start maken met ons lied. Stel het niet uit. Kom, lieve vrienden laat ons beginnen met samen zingen. Zij aan zij.

Esther Putter, Laura Hölzenspies en ik zochten destijds voor ons trio een geschikte naam. Ons eerste concert begon met het bovengenoemde lied van Kodály. Liederen zingen is muzikaal verhalen vertellen. Zo gaf het eerste lied uit het epos de doorslag voor de keuze van onze naam: Kalevala Zingt.

#nieuwsgierig: herken jij de vreugde van het samen zingen?

Foto: Douwe van Laren