Miekes Blog

Je tuin onderhouden!

Begin 2023 gaf ik les aan 6 talentvolle zangeressen in De Tuin van de Nationale Koren.

De Tuin is een echte speeltuin voor jonge zangers waarin ze kunnen uitzoeken waar hun muzikale ambities naartoe bewegen, naast het werk dat ze al doen in- of buiten de muziek.

De toegang tot De Tuin loopt via audities. Zangers die belangstelling hebben voor het tweejarig ontwikkeltraject schrijven een aanbeveling, formuleren een vraag en presenteren zich met de muziek die ze voorbereid hebben. Aansluitend volgt er een korte werksessie met de auditie-commissie. Deze kan gaan over fysieke beweging, uitdaging tot spel of zangtechnische aanwijzingen. Uitgangspunt is een uitnodigende, vrije en veilige situatie voor de zanger om zich te laten horen en zien.

Dit uitgangspunt is ook de harmonische basis voor de zangers in De Tuin om onderling samen te werken, elkaar te stimuleren en aan te moedigen. Het is bovendien gezonde grond voor de (muzikale) bloei buiten De Tuin.

Voor mij was het als musicus en zangpedagoog inspirerend om deze 6 talentvolle zangers te coachen en (zang)les te geven; Om vanuit mijn expertise kennis en ervaring te delen.

In de lessen hebben we samen gekeken naar wat hen uitdaagt, waar hun kwaliteiten liggen en hun passie. Zodat de les niet op zichzelf staat maar juist aansluit bij de vraag van de student. We hebben zangtechnisch en muzikaal gewerkt. Aandacht gegeven aan houding, fysieke gewaarwordingen, en de ruimte in en om je heen. Het innerlijk oor te luisteren gelegd bij het leidinggevende hart. Tenslotte ook stilgestaan bij de vraag hoe je minder kritisch op jezelf kan zijn, of wat er nodig is om bij jezelf te blijven als musiceren je werk is. En natuurlijk kregen de componisten Bach en Händel het hoogste woord.

De Tuin is een natuurlijke onderneming!

#nieuwsgierig: hoe onderhoud jij jouw eigen tuin?