Highlights

2023

Mahler, Symfonie no. 3

De tijd vliegt met hoogtepunten…

De derde symfonie van Gustav Mahler (1860-1911) is zo’n hoogtepunt.

In mei 2016 zong ik deel V uit deze symfonie met het vrouwenkoor van Collegium Vocale Gent en de Filharmonie onder leiding van Edo de Waart. Omdat we repeteerden in Antwerpen en het concert in De Singel plaatsvond logeerden koor en orkest bij deze concertzaal om de hoek. Een mooie gelegenheid om vrienden uit te nodigen, de beeldentuin in het park Middelheim te bezoeken en na het concert nog wat te eten op het terras van het Italiaans restaurant Brusketta. Alles bij elkaar een onvergetelijke zintuigelijke belevenis!

Gustav Mahler nam voor zijn derde symfonie ‘de creatie van de complete wereld’ als onderwerp. Achtereenvolgens komen in zes delen verschillende oerkrachten tot klank. I. Pan erwacht, der Sommer marchiert ein, II. Was die Blume auf der Wiese erzählen, III. Was die Tiere im Walde erzählen, IV. Was mir der Mensch erzählt, V. Was mir die Engel erzählen, VI. Was mir die Liebe erzählt.
De symfonie duurt bijna twee uur en daarmee Mahlers’ langste symfonie.

In 1896 voltooide Mahler de symfonie en dirigeerde hem in 1903 in het Concertgebouw, waarover hij aan zijn vrouw schreef: “De generale repetitie gisteren was heerlijk: 200 jongens van de school onder hun onderwijzers (zes man) brullen het ‘bim-bam’, en een fameus vrouwenkoor van 330 stemmen, -orkest prachtig! Veel beter dan in Krefeld. De violen even mooi als in Wenen. De medewerkenden houden niet op te applaudisseren en tekenen van instemming te geven.”

Ik zie uit naar de komende concerten op 14, 15 september 20:15 uur en 17 september 14:15 uur in het Concertgebouw Amsterdam.

Uitvoerenden
Het koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Klaus Mäkelä
Jennifer Johnston – alt
Vrouwenkoor Laurens Symfonisch
Nationaal Kinderkoor

Afbeelding
Portret van Gustav Mahler, Emil Orlik, 1902
Ets/droge naald/roulette/plaattoon op papier
293 x 199 mm
Rijksmuseum Amsterdam

Citaat Mahler uit: Brieven van beroemde componisten.
Verzameld en ingeleid door Marius van Monnikendam.
4e druk 1982, uitgeverij Tor, Amsterdam